top of page
Etsi

Ammatinharjoittaja, huomioi tämä sopimuksissasi

Päivitetty: 2 päivää sitten


Ammatinharjoittaja, työskenteletkö samanaikaisesti useamman eri välitystoimijan kautta? Tässä tekstissä Punoksen perustajat Sara Bergström ja Maija Hentunen tuovat esiin muutamia seikkoja, joihin ammatinharjoittajana toimivan psykologin kannattaa kiinnittää huomiota työllistymisensä turvaamiseksi.


Maassamme lähes kaikilla hyvinvointialueilla on pitkään jatkunut psykologipula, mikä on pakottanut julkisen sektorin järjestämään psykologipalveluitaan osittain ostopalveluina. Osa yrittäjäpsykologeista myy palvelua suoraan julkiselle sektorille, mutta valtaosa heistä työskentelee jonkun välitystoimijan kautta. Koko maan kattavasti julkiselle sektorille palveluita tarjoavia välitystoimijoita on muutamia, kun taas paikallisesti tietyllä maantieteellisellä alueella toimijoita saattaa olla useampia.


ammatinharjoittaja psykologi punos psykologit

Hyvinvointialueiden myötä psykologipalveluiden julkiset kilpailutukset ovat aikaisempaa isompia. Yksittäinen hankintakilpailu saattaa kattaa kerralla kokonaisen hyvinvointialueen psykologipalvelut, kun aikaisemmin pienempiä sopimuksia on voitu tehdä yksittäisten kuntien kanssa. Mikään palvelua tarjoava toimija ei tällä hetkellä pysty tuottamaan koko hyvinvointialueen kattavia tilauksia yksin, vaan hankinta järjestetään usein puitesopimusratkaisulla. Puitesopimuksessa palveluntuottajat asetetaan tarjousten perusteella etusijajärjestykseen. Etusijajärjestys perustuu usein palvelun hintaan, eli edullisimmin palvelun tuottava toimija tulee puitesopimuksen ensisijaiseksi palveluntuottajaksi. Tällöin tilaaja esittää palveluntuottajalle koko hyvinvointialueen kattavan tilauksen, ja se saa tarjota tilattuja työtehtäviä (esim. kouluissa tai perheneuvoloissa) oman verkostonsa psykologeille. Mikäli yksi palveluntuottaja ei pysty tarjoamaan kaikkia tilattavia töitä, kääntyy tilaaja etusijajärjestyksen mukaisesti toisen ja kolmannen palveluntuottajan puoleen niin kauan, kunnes kaikkiin tilattuihin kohteisiin löytyy psykologi.


Yritykset voivat aloittaa alustavan rekrytoinnin jo ennen kilpailutuksen tuloksia. Joskus psykologia saatetaan tässä vaiheessa kysyä samaan työhön useamman välitystoimijan kautta, mikä ymmärrettävästi voi tuntua hämmentävältä. Tällöin on tärkeää, että yrityksissä viestitään avoimesti keskeneräisestä kilpailusta ja siitä, että sillä ei ole tarjota varmaa työtä. Useammalta taholta samaa työpaikkaa koskevan ”työtarjouksen” saanut psykologi ei voi tietää, mikä yritys työn pystyy lopulta tarjoamaan. Psykologilla ei ole myöskään mahdollisuutta arvioida, millä todennäköisyydellä hänelle työtä tarjoava yritys tulee voittamaan kilpailun. Siksi keskeneräisessä kilpailutilanteessa katsomme Punoksella reiluksi, että psykologit voivat pitää myös muita työmahdollisuuksia itselleen avoimena, kunnes meillä on tarjota konkreettinen sopimus, johon sitoudutaan yhtä aikaa molemminpuolisesti.


Vastaanottaessasi työtä miltä tahansa välitystoimijalta, sopimuksessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota mahdollisiin kilpailukieltoihin ja kysyä niistä. Voit ennalta selvittää, rajoittaako sinulle tarjottu sopimus työllistymistäsi sopimuksen päättymisen jälkeen. Välitystoimijoilla saattaa olla myös työskentelyä rajoittavia yleissopimuksia, jotka voivat toistaiseksi voimassa olevina ulottua nykyhetkeen, vaikka niiden allekirjoituksesta olisi pidempikin aika. Mikäli kuulut Psykologiliittoon, sinulla on mahdollisuus saada näihin kysymyksiin lakineuvontaa ilman erillisveloitusta.


Punoksen kanssa tekemäsi sopimukset eivät sido sinua yhteistyöhön kanssamme sopimuksen päättymisen jälkeen. Punoksen tarjoamat sopimukset mahdollistavat sen, että halutessasi voit esimerkiksi hakea suoraan hyvinvointialueelle töihin samaan tehtävään, jota olet hoitanut kauttamme ostopalveluna. Mikäli sopimuksen päätyttyä sama palvelu kilpailutetaan uudelleen, saattaa ensisijainen palveluntuottaja vaihtua. Me huolehdimme siitä, että voit vapaasti osallistua uuteen kilpailuun itse tai toisten välitystoimijan kautta, kunnes on selvää, mistä kautta työt lopulta sinulle järjestyvät.


Punoksella huomioimme yksittäisen ammatinharjoittajan etua aina mahdollisimman paljon. Lupaamme olla viestinnässämme sinulle avoimia ja rehellisiä. Voit siis huoletta tietää, että yhteistyö kanssamme ei sulje sinulta muita mahdollisuuksia pois. Me toivotamme sinut tervetulleeksi osaksi vapaata psykologiverkostoamme.


Sara Bergström,

Punoksen toimitusjohtaja, psykologi


Maija Hentunen

Punoksen hallituksen puheenjohtaja, psykologi


685 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page