top of page
Etsi

Psykologien avoimet työpaikat – opas työnhakuun

Mistä löytyvät psykologian avoimet työpaikat? Tässä oppaassa Punoksen aluevastaava Arimo Kerkelä käy läpi, kuinka psykologi voi hakea oman alansa töitä.

Psykologi työpaikat avoimet
Opas psykologien työnhakuun

Psykologian maisteri on siitä harvinainen yliopistotutkinto, että se tarjoaa selkeän ammattinimikkeen, jolla on vahva asema ja paljon kysyntää. Psykologeille on tarjolla paljon avoimia työpaikkoja. Monella alueella ja sektorilla on paljon pulaa psykologeista.

Psykologin koulutus mahdollistaa työskentelyn useissa eri tehtävissä. Käytännössä voi kuitenkin käydä niin, että psykologi erikoistuu jo varhain yhden sektorin töihin. Opiskeluajan valinnat ja selkeät urapolut voivat johtaa tilanteeseen, jossa eri toimialat alkavat tuntua vierailta.

Tämä opas on suunnattu psykologeille, jotka haluavat saada laajan kuvan oman alan avoimista työpaikoista. Oppaan ensimmäisessä osassa käydään läpi yleisiä paikkoja, joista avoimia työpaikkoja voi löytää. Tämän jälkeen katsomme kokonaiskuvaa psykologitarpeesta eri toimialueilla. Lopuksi tarkastelemme myös psykologiyrittäjien työmahdollisuuksia.

1. Psykologin avoimien työpaikkojen haku

Avoimia työpaikkoja varten on olemassa useita suosittuja työnhakukoneita. Näistä suosituimpia ovat TE-palveluiden Työmarkkinatori, joka on korvannut entisen MOL-palvelun, sekä yksityiset Duunitori ja Oikotie. Lähes kaikki psykologien avoimet työpaikat julkaistaan näillä sivustoilla.

Jos haluaa etsiä töitä rajatummin, niin kaikki julkisen sektorin työpaikkailmoitukset julkaistaan Kuntarekry-palvelussa. Nimestään huolimatta palvelu kattaa myös hyvinvointialueiden työpaikat. Monet yritykset kokoavat avoimia työpaikkojaan myös omille sivuilleen.

Psykologien töitä voi löytää myös sosiaalisesta mediasta. Esimerkiksi Facebook-ryhmässä ”Psykologien työ- ja koulutusfoorumi” jaetaan oman alan työpaikkailmoituksia. Myös verkostoitumispalvelu LinkedInissä voi etsiä töitä – tai tulla itse löydetyksi, kun esimerkiksi merkitsee profiilissaan olevansa avoin uusille töille.

2. Missä psykologeilla on avoimia työpaikkoja?

Usein kuulee puhuttavan psykologipulasta, mutta termi on osin virheellinen. Enemmänkin  kyse on siitä, että työt ja tekijät eivät aina kohtaa. Avoimia työpaikkoja on enemmän syrjäisemmillä alueilla ja tietyillä toimialoilla.

Suomen Psykologiliiton ja Psykonet-yliopistoverkosto kartoittivat psykologien tarvetta vuonna 2021. Tuolloin täyttämättömiä vakansseja oli eniten opiskeluhuollossa sekä erikoissairaanhoidossa julkisella sektorilla. Suurissa asutuskeskuksissa ja psykologeja kouluttavien yliopistokaupunkien – Helsinki, Joensuu, Tampere, Turku ja Oulu – lieipeillä psykologivajetta oli vähemmän.

Psykologien työkenttä on kuitenkin muuttunut viime vuosina. Psykologeja koulutetaan aiempaa enemmän, mutta uusien hyvinvointialueiden säästöpaineet näkyvät myös psykologien avoimissa työpaikoissa. Kirjoitushetkellä Kuntarekry-palvelussa oli avoinna noin 50 psykologin vakinaista työpaikkaa, mitä voi pitää kohtalaisen pienenä määränä.

Psykologi-lehteen 1/2024 (vain jäsenille) on koottu tietoja Psykologiliiton jäsenten työllistymisestä. Lehden lukujen perusteella psykologien selvästi suosituimpia soveltuvuusaloja ovat aikuisten perustason mielenterveys- ja päihdetyö, opiskeluhuolto sekä lasten ja aikuisten psykiatria. Harvinaisempia aloja ovat esimerkiksi ammatinvalintapsykologia, lastensuojelu ja vankeinhoito.

3. Psykologien työt yrittäjänä

Psykologeilla on olemassa yksi urapolku, jota ei löydy avoimista työpaikkailmoituksista – nimittäin yrittäjyys. Psykologiyrittäjyys on yleistynyt huimaa vauhtia: tällä hetkellä jo noin neljäsosa psykologeista on päätoimisia yrittäjiä, ja sivutoimisia ammatinharjoittajia on suunnilleen yhtä paljon. Lisätietoa psykologiyrittäjyydestä löytyy aiemmasta psykologiyrittäjän oppaastamme.

Psykologiliitto selvittää säännöllisesti (vain jäsenille) psykologiyrittäjien työtilannetta. Vuoden 2023 lopulla liittoon kuuluvista psykologiyrittäjistä suurin työskenteli aikuisten ja terveyspalvelujen parissa. Myös työ-, organisaatio- ja henkilöstöpsykologian alalla työskentely sekä lasten kanssa toimiminen oli kyselyssä yleistä.

Yrittäjänä psykologin tulee usein olla itse aktiivinen töiden hakemisessa ja itsensä markkinoinnissa. Joskus tätä puolta voi myös ulkoistaa muille toimijoille, kuten psykologivälityksille. Esimerkiksi Punos Psykologit osallistuu hyvinvointialueiden kilpailutuksiin ja tarjoaa saatavilla olevia töitä yhteistyöpsykologeilleen.

Psykologiyrittäjistä noin puolet työskentelee alihankkijana tai osana yhteisöä. Toinen yritys voi tarjota psykologille muun muassa työtilat ja -välineet sekä muuta tukea.

Psykologi avoimet työpaikat Tampere Turku Helsinki
Psykologi voi työllistyä myös yrittäjänä

Psykologi – avoimet työpaikat

Suurin osa psykologien avoimista työpaikoista löytyy siis yleisimmistä työnhakupalveluista, kuten TE-palvelujen Työmarkkinatorilta. Julkisia työpaikkoja voi hakea Kuntarekry-palvelussa, ja eri yritykset jakavat psykologien avoimia työpaikkoja omilla kanavillaan. Yleensä samat ilmoituksia löytyvät useammasta eri paikasta.

Psykologeja haetaan eniten opiskeluhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon, kuten psykiatriaan. Nämä sekä perustason mielenterveys- ja päihdetyö ovatkin psykologien suurimpia työllistäjiä. Moni psykologi työskentelee myös työ- ja organisaatiopsykologian parissa. Psykologien työkenttä on kuitenkin hyvin laaja ja monipuolinen, ja siirtyminen toimialalta toiselle onnistuu missä vaiheessa uraa tahansa.

Kaikkia työpaikkoja ei kuitenkaan löydy avoimista kanavista. Psykologit voivatkin tarjota suoraan omaa osaamistaan työnantajille, vaikka avoimia työpaikkoja ei olisikaan tarjolla. Myös psykologivälitykset ja -yhteisöt voivat auttaa työnhaussa: psykologipalvelut tarjoavat usein töitä yhteistyöpsykologeilleen ilman laajempaa hakua.

Kirjoittaja Arimo Kerkelä on Punoksen aluevastaava ja psykologi. Punos välittää psykologiyrittäjiä erityisesti hyvinvointialueille ja tarjoaa yhteistyöpsykologeilleen mm. konsultaatiota ja työnohjausta. Mikäli olet kiinnostunut Punoksen kanssa työskentelystä, voit olla meihin yhteydessä täällä.

118 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page